Příspěvky na bezlepkovou dietu od VZP

by - 21:00

Bezlepková dieta je hodně finančně náročná. Ceny bezlepkových potravin jsou totiž velmi vysoké. Jelikož je ale bezlepková dieta jediným lékem na celiakii, nemáme moc na vybranou. Některé pojišťovny však nám, celiakům, na tuto dietu přispívají. Záleží však na konkrétních pojišťovnách, zda a popřípadě kolik peněz. Seznam těchto pojišťoven, lze najít například na těchto stránkách.



Já jsem pojištěná u VZP (Všeobecné zdravotní pojišťovny), která celiakům přispívá. Tedy přispívá pouze dětem do 18 let a studentům do 26 let. Musíte být členy Klubu pevného zdraví a musíte při první žádosti podat doklad o diagnóze. Pak můžete bezlepkové příspěvky čerpat. Příspěvek na bezlepkovou dietu je až 6 000 Kč za rok a je určen na nákup potravin s označením "bez lepku".

Žádost se podává každý půl rok a spočívá to v tom, že na pobočku VZP přinesete doklady s výčtem potravin s označením "bez lepku". Paní na pobočce sečte ceny a poté ji zadáte číslo účtu a peníze Vám dorazí na účet do několika dnů.

Takže já, protože jsem student, si každou účtenku z nákupu bezlepkových potravin schovávám a pak s nimi jdu na pobočku VZP. A chtěla bych Vám předat jednu radu. Na některých dokladech z některých obchodů jsou opravdu všechny bezlepkové výrobky označeny - buď přímo slovy "bez lepku", "bezlepkové" anebo pouze písmenky BL. Ale v některých obchodech si koupíte výrobek, na kterém je přímo napsané, že je bez lepku, ale na dokladu označený není. Stává se mi to hlavně v Tescu. Koupím si například tři věci od značky SCHÄR, která je bezlepková, a dva z výrobků na dokladu označené jsou a jeden ne. A tyto výrobky, co ve skutečnosti bezlepkové jsou, ale na dokladu to není potvrzené, se do celkového součtu nezapočítávají.

Každopádně Vás můžu odkázat na stránky VZP, kde se dozvíte víc. A rozhodně se zkuste poptat u Vašich pojišťoven, zda také nějaké příspěvky na celiakii nedávají. A i když to nebude nějaká převratná částka, tak to vždy bude lepší než nic! :-)

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za Váš komentář :-)