Bezlepková dieta - co, proč, jak...

by - 20:40


Bezlepková dieta je v podstatě jediný lék na celiakii. Znamená to úplné vysazení lepku ze stravy a je to jediný způsob, jak zamezit projevům této nemoci.

Lepek (anglicky gluten) je obsažen v obilovinách - pšenice, ječmen, živo a oves. Ostatní obiloviny (rýže, kukuřice, pohanka či jáhly) se při bezlepkové dietě konzumovat mohou. Tohle je však pouze základní, jednoduchý přehled.



Člověk, který drží bezlepkovou dietu, je tedy odsouzen ke studování složení každého výrobku. Bohužel, složení bývá většinou napsáno malým písmem a občas to dá zabrat, přečíst jednotlivé složky. Výrobci se nám to ale snaží usnadnit a alergeny označují například tučně, kurzívou nebo jinou barvou písma.

Existují i další způsoby označení bezlepkových produktů, jako např. označení symbolem přeškrtnutého klasu (viz logo mého blogu) či nápis „bezlepkový výrobek“ (gluten free product). Tato označení jsou však bohužel zatím méně častá a tak jsme ve většině případů nuceni prostudovat složení, zda se tam nevyskytuje nějaká složka, kterou my nesmíme.


A co tedy výrobek nesmí obsahovat? Pokusím se teď shrnout základní principy bezlepkové diety.


Potraviny, které jsou zakázané:

Pšenice (včetně špaldy), ječmen, živo, oves a veškeré výrobky z nich (pšeničný škrob, ječný slad, …). Z toho vyplývá, že celiak nemůže klasické pečivo, strouhanku, těstoviny či knedlíky. Důležité je ale samozřejmě dávat pozor i na potraviny, u kterých by člověk nečekal, že lepek obsahují. Kečupy, dresinky, majonézy, uzeniny, kypřící prášky, pudinky či různé cukrovinky. U těchto výrobků záleží na složení konkrétního výrobku.


Potraviny, které jsou povolené:

Výrobky přirozeně bezlepkové - rýže, brambory, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich (mouka, krupice, škroby, …).

A výrobky označené jako bezlepkové.


Doporučím Vám tento odkaz, kde je přehled potravin a u všech je vždy uvedeno, zda je bezlepková nebo ne.


Ceny bezlepkových výrobků jsou bohužel poměrně vysoké. Bezlepkové potraviny a suroviny se hodně prodraží v porovnání s klasickými potravinami. A ani dostupnost těchto výrobků není v České republice na dobré úrovni. Celiak nemůže jít do jakéhokoliv pekařství a tam si koupit čerstvé pečivo.

Z vlastní zkušenosti můžu doporučit Globus, Albert a Tesco. Tyto tři supermarkety mají celkem velký sortiment bezlepkových výrobků a mají speciální bezlepkový koutek, kde je vše pohromadě. Dále pak lze bezlepkové potraviny najít také v Kauflandu či v drogériích DM, avšak už ve znatelně užším sortimentu. Bližší informace o tom, kde nakupovat bezlepkové výrobky najdete v rubrice nákupy.


Žít s celiakií a držet bezlepkovou dietu není vůbec jednoduché. Není to lehké pro dospělého člověka, natož pak pro dítě. Ale o tom, jak to všechno co nejlépe zvládnout vyjde co nevidět článek.

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za Váš komentář :-)