Celiakie - informace o nemoci

by - 20:24

V tomto článku se Vám pokusím stručně a jednoduše popsat, v čem spočívá nemoc celiakie. Nejsem však lékař ani odborník a všechny informace mám z letáčků a brožurek o celiakii, které mi byly poskytnuty, z knih, z internetu a z vlastní zkušenosti. Ale pro představu to určitě postačí.






Co je vlastně celiakie?

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění sliznice tenkého střeva, způsobené nesnášenlivostí lepku. Při celiakii dochází k zánětlivým změnám sliznice tenkého střeva. Vyvolaný zánět způsobuje vyhlazení klků, a tím snížení schopnosti vstřebávání živin. Je to v podstatě nevyléčitelná nemoc, ale je možné její příznaky zmírnit či téměř odstranit. Sama o sobě není celiakie smrtelná, ale pokud se neléčí, může vyvolat jiné smrtelné onemocnění.


Co je lepek?

Lepek neboli gluten je komplex bílkovin, který je obsažen v našich nejběžnějších obilovinách (pšenice, ječmen, žito, oves).


Jak se celiakie projevuje a kdo je celiakií ohrožen?

Typickými příznaky celiakie jsou bolesti břicha, průjem, nadýmání či úbytek hmotnosti. Dalšími příznaky může být chudokrevnost, únava, úzkosti a deprese, atopický ekzém a jiné kožní problémy, pigmenty, afty, svalové křeče, otoky, … Velmi často se však stává, že celiakie probíhá zdánlivě bezpříznakově a je tak těžce rozpoznatelná.


Celiakie je dědičné onemocnění, takže k jejímu propuknutí je potřeba tří podmínek - genetické dispozice, konzumace lepku a spouštěč. Spouštěč může být třeba stres, těhotenství, nástup puberty… První příznaky se objevují zpravidla – před 1. rokem života dítěte (bezprostředně po nasazení lepku), během dětství (7-9 let), po začátku puberty (15-17 let), po porodu, po čtyřicítce u žen, po padesátce u mužů… Celiakie se však může projevit kdykoliv.


Pokud se u Vás v rodině diagnostikuje například jednomu z dětí celiakie, na krevní testy by měli jít příbuzní 1. řádu - rodiče a sourozenci. V opačném případě, pokud Vám (jako rodiči) diagnostikují celiakii, měli by krevní testy podstoupit, kromě rodičů a sourozenců, i vaše děti.


Jak se celiakie diagnostikuje?

Diagnostika celiakie má dvě fáze. První fáze je provedení krevních testů na stanovení nadměrného množství protilátek a dále pak provedením střevní biopsie. Krevní testy provádí zpravidla praktický či dětský lékař. Je-li výsledek testu pozitivní, dostane pacient doporučení na gastroenterologii na vyšetření střevní biopsie. Konečná diagnóza se stanovuje na základě vyšetření vzorku střevní sliznice. O tomto vyšetření plánuji udělat kratší článek, ve kterém popíši vyšetření z vlastní zkušenosti. A když lékař stanoví diagnózu K 900 - celiakie, indikuje léčbu - bezlepkovou dietu.


Více o bezlepkové dietě najdete v dalších článcích. Ještě jednou bych chtěla upozornit, že nejsem odborník ani lékař a informace na tomto blogu jsou pouze z knih, brožur, internetu a vlastních zkušeností.


Snad jste se ale dozvěděli to nejdůležitější. Pokud byste se chtěli na něco zeptat, pak neváhejte napsat komentář a já se pokusím Vám odpovědět.

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za Váš komentář :-)